dinsdag 18 december 2012

Düsseldorf

We vertrekken vanuit Arnhem, aan de kade worden we ingescheept. Eerst maar even inchecken, koffers naar de hut brengen, spulletjes opbergen en naar de Lounge voor het eerste praatje van de Rotterdamse hostess. Meteen viel op dat we de jongsten aan boord zouden zijn. De hostess legt uit dat er telkens een dagprogramma is en voor het avondeten een zg. 'havenpraatje'.
Rond 18:00 vertrekken we richting Düsseldorf. Onderweg is veel te zien, want nooit eerder zagen we de Rijn en steden en dorpen vanuit dit perspectief. Het is donker maar dat maakt het landschap sprookjesachtig, met al die lichtjes.
Aan boord is vrijwel al het personeel Roemeens. Behalve de kapitein (uut Grunn), de hostess (een echte Rotterdammert) en de kok (Suriname?) Kamermeisjes, matrozen, bedienend personeel; ze spreken allemaal broken English, een paar woordjes Nederlands en iets meer Duits. We redden ons prima.
De hut is een comfortabele kamer met een ruim tweepersoonsbed, een zitje met uitzicht op het water, een badkamer met wc en bad. Er is een tv en minibar aanwezig.
Het avondeten is geweldig. Veel keuze en lekker eten. Vlees, vis en vegetarisch, alles is aanwezig. Aansluitend is er live muziek en koffie in de lounge. Van de live muziek moet je je niet al teveel voorstellen. Een man met zijn synthesizer en een arsenaal aan Sky Radio liedjes. Tegen half 11 is er nog een snack die wordt rondgedeeld door het personeel.
We varen de hele nacht door en als we wakker worden liggen we stil. Ik kijk uit het raam van onze hut en zie een hele grote brug. Dit is Düsseldorf.




We kleden ons aan en gaan naar het ontbijtbuffet. Wat je ontbijtroutine ook is, het is allemaal aanwezig. Aan tafel serveren ze koffie en thee. De rest haal je bij het buffet. Allerlei soorten brood, cereals, pap, fruit, vruchtensappen, melk, vleeswaren, kaas, zalm, jam en een kok die eieren voor je bakt. Roerei of toch liever een omelet? Een spiegelei of gebakken spek, het is er allemaal. Natuurlijk ook gebakken worstjes, warme tomaat, gebakken champignons. Dat wordt smullen dus! 

Na het ontbijt gaan we aan wal. Het stadscentrum is vlakbij, het oude deel van Düsseldorf, de Altstad ligt aan het water en is prachtig. Maar het is nog vroeg dus alles is nog gesloten. Er lopen alleen mensen op straat op weg naar hun werk, toeristen zijn er nog nauwelijks. We wandelen verder en zijn rond lunchtijd ergens ver in het centrum. Lunch. Wat doen we daarmee? We zitten eigenlijk nog vol van het ontbijt. Maar we lopen toch terug en schuiven rond half twee aan voor het lunchbuffet. Ook nu weer alles tot in de puntjes verzorgd. Een saladebuffet, soep, broodjes én à la carte eten aan tafel. Een gebakken mootje zalm mevrouw? Maar natuurlijk. Und so weiter und so weiter. Als gevulde plofkippen gingen we weer van boord om wederom Dusseldorf te ontdekken. Een vreemde stad zonder duidelijk stadscentrum. Een dure straat, zoals elke stad, met Gucci, Louis Vuitton, Cartier en BMW. Maar ook de doorsnee winkelstraten met alle bekende ketens. Daar tussenin liggen ca. 6 kerstmarkten verspreid, allemaal met hun eigen thema. Hier kun je er iets meer over lezen. 
















Rond een uur of elf varen we weer. De MS Serenade I gaat Rijnopwaarts richting Koblenz. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten